Във времена на изпитание и жертви
Когато Великден трябва да символизира ново начало и обновление, много българи изпитват отчаяние пред въпроса: ще се окаже ли тазгодишният Животът на Великден непосилен? Скандалът около агнешкото, което е символ на празника, се разгорещява.
Няма да повярвате – цените на килограм удрят 30 лв.! Как се стигна дотук? Ето какво се знае: Българското агнешко все повече отстъпва място на вносно – замразено месо от Нова Зеландия, което дава вида на прясно изток дъга, направо от българските пасища.
Какво ядем наистина?
И ето какво ни очаква – в празничния весело украсен магазин внасят агнешко, което се представя за „българско“, но изобщо не отговаря на качеството и традициите, на които разчитаме. Забележимо е, че замразеното новозеландско месо, което се закупи за 22-23 лв. на килограм, смело претендира да бъде агнешкото, което всяко домакинство яхва в очакване на празника.
Вълци в овчи дрехи?
Търговците и големите вериги уж са наясно с тази подмяна, но контролът върху такива етикети е липсващ. Вноската не е просто проблем на съвестната конкуренция, а заплаха за нашата идентичност и традиции. Малката подробност, че дълбоко замразено се представа като свежо, е критична.
Надежда за по-добро?
За някои домакинства, обаче, възможността да заменят агнешкото с алтернативи като пилешко или дори постни ястия, може би ще стане неизбежна. Поглед към разходите и вече не е същият след наложените реалности.
Като се вгледаме по-надолу разквартираният плащ на празничната трапеза, генералните хранителни контролни органи и Инспекцията по безопасност на храните трябва да издадат недвусмислени предписания за етикетирането и обозначаването на всички видове агнешко.
Правим агнешкото след замразено внос с неясен произход!
Тази година, на прага на Великден, БАБХ излезе със скандална новина – замразено агнешко от Нова Зеландия, което лежи дебнещо по витрините на българските магазини, се продава под етикета на „българско“ месо. Истински национален позор!
Цените на килограм агнешко в дните преди Великден достигат до 30 лв., а много българи се ожалват, че не само не могат да го платят, но и не могат да намерят качествено месо. При тези условия, мечтата за истинско българско агнешко остава мираж.
„Българско“ агнешко на цена от 20 хил. километра далечина
Няма да повярвате! Докато българските шаран и пъстърва заминават за Румъния, на нашите рафтове се намира замразено месо от другия край на света – Нова Зеландия!
По някои данни, близо 400 тона замразено агнешко месо от Нова Зеландия вече е на българския пазар, но се предлага с етикет „прясно“. Ето как малката находка на търговците се превръща в голяма заблуда за потребителите. Националната овцевъдна и козевъдна асоциация предупреждават – заблюдата води единствено до риск за здравето и джоба на потребителя!
Агнешко на празничната трапеза – мечта за много българи
Според агроспециалисти, цените трябва да бъдат под контрол и етикетите – прецизни. „Вече не е същото след като замразеното месо се възприема като свежо“, казва Симеон Караколев, експерт от Националната овцевъдна асоциация. Очевидно евтиният внос за пореден път измества традиционното българско производство!
Вицепремиерът, към когото се обръщат много хлебни производители, си остава с вързани ръце, докато светът на „пазарната икономика“ безмилостно диктува цените на агнешкото.
На Великденската трапеза, традицията вече има нов облик – вносни стоки, етикет „българско“ и доза недоверие. И така, българинът продължава борбата със същите проблеми, които сякаш никога не остаряват.
Кога ще има спасение?
Всеки празничен ден, когато народът ни жадува спокойно да празнува с цялостна трапеза, българските производители остават слабо представлявани и защитени. Кой ще защити потребителя и ще осигури истинско българско качество на достъпна цена? Такива въпроси остават в глобалната мъгла на безсилието.
Закъсали агенции, замразени цени, и неяснота за вкусовете от кухнята на миналото. Рискът от покупката на „златно агнешко“ на пазара само засилва увереността, че търговската химия не замества кулинарната традиция.
Българските семейства са изправени пред избор – или да платят цената на злато за „българско“ агнешко, или да се въздържат от празничната трапеза.
Финалът е театър на безумие
Няма покой за българската традиция, докато замразеното месо от Нова Зеландия с лекота заема мястото на нашенското агнешко. И докато Великден е много повече от ястие на трапезата, у всяко българско сърце остава горчилката от непосилната несправедливост.
Малцина ще празнуват истинския Великден – с агнешко на трапезата и с вкус към родното наследство. Останалите ще трябва да се справят със символично празненство. Спасение или илюзия? Върху това остава да размишляваме дълго след празника.